vision norra kajen

I slutet av 2018 förvärvade BJC Group ett område i Inre hamnen i Oskarshamn, ett område som dittills främst varit känt som Bohmansområdet, då platsen fram till 2008 dominerats av Bohmans Fanérfabrik.

Med havet som granne och med närhet till stadskärnan påbörjades under 2019 utvecklingen av en naturlig förlängning av centrum. På Norra Kajen vill BJC nu skapa en ny, levande stadsdel.

Stadsutvecklingsprojektet Norra Kajen sker i flera etapper och förväntas pågå under ca 10 år. Totalt planeras för drygt 100 nya lägenheter i olika upplåtelseformer och storlekar. Första inflyttningen skedde i november 2020, i Brf Norra Kajen; en bostadsrättsförening med bästa läge och påkostade materialval. Inom kort kommer fler bostadsprojekt att lanseras på Norra Kajen.

Under 2020 färdigställdes även Malkars Träningscenter på 1100 m2, och under 2021 kommer såväl en Familjecentral med barnhälsovård, mödravård och öppen förskola, som nya fräscha kontorslokaler att färdigställas i en industrifastighet på området. Kommande år planeras för ytterligare bostäder i flera upplåtelseformer och lokaler för olika ändamål.

Där trafik och asfalt hittills dominerat, ska nu industrimark bli stadsmiljö och människan sättas i centrum. Här ska människor bo, arbeta och tillbringa sin fritid. Kombinationen av lokaler och funktioner skapar en dynamik i området och utsikten över staden, inre hamnen, Gotlandsfärjan och gästhamnen sätter pricken över i:et.

BJCs vision för den nya stadsdelen på Norra Kajen är att fånga kvaliteter som vattenutsikt och centralt läge, samt att ta vara på gamla, anrika byggnader och kombinera med ny arkitektur på ett smakfullt sätt, och på så sätt skapa en attraktiv stadsdel med hållbart innehåll. En vision som både kittlar och utmanar.

Hela Inre hamnen är ett område i positiv utveckling. Oskarshamns kommun har skapat ett grönskande Hamntorg och en lång härlig kajpromenad med aktivitetsmöjligheter som ytterligare bidrar till trivsel och ett kontinuerligt flöde av människor på Norra Kajen.

skyltar BJC, Bravida-Afry-Malkars
vy fran nordost

Även om Oskarshamn ofta beskrivs som en industristad, där Scania, Saft och OKG är viktiga aktörer, så är stadens andra attribut med närhet till skärgården, fantastiska idrottsprestationer och prisbelönt musikfestival minst lika viktiga att framhäva.

I Oskarshamn hittar du såväl utmanande jobbmöjligheter som en varierad miljö för mängder av fritidssysselsättningar. Det rika föreningslivet med många eldsjälar har lett till att staden också har blivit en attraktiv plats för stora evenemang – inte minst O-ringen 2023. På Attraktiva Oskarshamn hittar du allt du behöver veta om staden!

Karta

Historik

Fabrikör Johan August Bohman (1864-1932) startade tillverkning av faner i Sverige. Han studerade fanertillverkning i Tyskland 1897 och konstruerade vid hemkomsten en egen fanérmaskin. Johan August Bohmans son, konsul Axel Bohman köpte 1929 en konkursdrabbad snickerifabrik i Oskarshamn och i fabriken startade han samma år fanértillverkning.

Under de första åren bearbetades huvudsakligen svenska träslag som alm och björk, men efterfrågan på exotiska träslag efter andra världskriget medförde även en betydande import av t ex teak från Indien.

Fabriken har under årens lopp exporterat till Tyskland, England, USA och Sydamerika. Under hösten 2008 läggs fabriken ner av dåvarande ägarna DLH.